PROSTAT MR FÜZYON BİYOPSİ
Prostat MR Füzyon Biyopsi İşlemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Ultrason ve MRI kılavuzluğunda prostat biyopsisi, görüntüleme yönelimi ve prostattan doku çıkarmak için bir iğne kullanarak hastalığı incelemek adına kullanır. Prostat biyopsilerinde kullanılan ultrason probu yaklaşık bir parmak büyüklüğündedir. Prob rektuma yerleştirildikten sonra biyopsi, yaylı iğne çekirdekli biyopsi cihazı veya biyopsi tabancası ile gerçekleştirilir.
MRI eşliğinde biyopsi transrectal yaklaşım veya transperineal yaklaşımla yapılabilir. Transrectal biyopsi için hasta genellikle yan yatar. Biyopsi cihazında görselleştirmeye yardımcı olmak için yerleşik bir endorektal bobin ve biyopsi iğnesi yerleştirilmesi için bir kılavuz yuvası bulunur. Transperineal biyopsi için hasta genellikle sırt üstü yatar ve biyopsi genellikle perine (skrotumun hemen altına) yerleştirilen bir kılavuz ızgara ile yapılır. Biyopsi şu anda prostat kanserini kesin olarak teşhis etmenin tek yoludur. Aynı zamanda kanser ve yaşlı erkeklerde yaygın bir durum olan iyi huylu prostat hiperplazisi arasında ayrım yapmak için kullanılır.
Doktorunuz, gerçekleştirilen biyopsi türüne göre size talimat verecektir. Aspirin ve bitkisel takviyeler de dahil olmak üzere aldığınız herhangi bir ilacı ve özellikle anesteziye alerjiniz olup olmadığını doktorunuza bildirin. Doktorunuz işleminizden yedi ila 10 gün önce aspirin veya kan inceltici almayı bırakmanızı tavsiye edecektir. İşleminizden önce hafif yemekler yemeniz söylenebilir ve bağırsağınızı temizlemeniz istenebilir. Takılarınızı evde bırakın ve gevşek, rahat kıyafetler giyin. Sizden bir elbise giymeniz istenebilir.
Ultrason ve MRI kılavuzluğunda Prostat Biyopsisi nedir?
Ultrason ve MRI kılavuzluğunda prostat biyopsileri, bir dokunun kanserli olup olmadığını belirlemek için bir patolog tarafından incelenmek üzere prostat bezinden doku örnekleri toplamak için yapılır.
Biyopsiler genellikle ultrason rehberliğinde yapılır. Prosedür sırasında, patolojik analiz için birkaç küçük doku örneğini çıkarmak için rektum duvarından prostat bezine özel bir biyopsi iğnesi sokulur. Bu yöntem transrektal ultrason (TRUS) kılavuzluğunda biyopsi olarak bilinir.
Prostat ayrıca perine (penis tabanı ve rektum arasındaki cilt alanı) yoluyla da erişilebilir. Bu yöntem transperineal yaklaşım olarak bilinir ve birkaç nedenden biri için kullanılabilir:
-
Kanser dokusunun Prostat bezinin önünde, Transrectal prob'un ulaşamayacağı bir noktada olduğundan şüpheleniliyorsa.
-
Rektal cerrahi nedeniyle mümkün değilse
-
Doktor özellikle bu yolu tercih ediyorsa
MRI sistemleri, Prostat görüntüsünü ultrason sistemlerinden çok daha detaylı bir biçimde görüntüleyebilir. Biyopsi öncesinde prostat MRI görüntüleri alınır ve şüpheli olan bölgeler, bilgisayar destekli algılama (Fusion Studio) yazılımı yardımıyla incelenir ve işaretlenir. MRI Füzyon Biyopsi, transperineal veya transrektal yaklaşım kullanılarak yapılabilir. Fusion Studio yazılımında işaretlenmiş alanlar Navigo 3D MRI Füzyon Biyopsi Sistemine aktarılır. Navigo 3D MRI Füzyon Biyopsi Sistemi, MRI görüntülerini gerçek zamanlı ultrason görüntüleri ile birleştirir ve gerçek zamanlı hibrid bir görüntüleme yöntemi kullanır. Bu yaklaşım MRI Füzyon biyopsi uygulaması olarak bilinir. Kullanımı kolaydır ve ultrason rehberliği ile birlikte MRI sisteminin üstün görüntüleme imkanlarını ultrason görüntüleri ile birleştirerek yüksek çözünürlüklü bir yaklaşım sunar. Bu sistem ofis ortamında kullanılabilecek kadar küçük ve uygulaması oldukça kolaydır.
Hangi durumlarda Biyopsi İstenir?
Prostat kanserini kesin olarak teşhis etmenin tek yolu prostat biyopsisidir. Ayrıca kanseri, iyi huylu prostat hiperplazisinden veya prostatın nodüler genişlemesinden ayırt etmeye yardımcı olur, bu da orta yaşlı ve yaşlı erkeklerde kanserinkinden farklı bir tedavi yaklaşımı gerektiren çok yaygın bir durumdur.
Doktor, yaygın bir prostat kanseri tarama testi olan dijital rektal muayene sırasında prostatta bir nodül veya başka bir anormallik tespit ederse prostat biyopsisi istenebilir.
Bir kan testi yüksek seviyelerde prostat spesifik antijen gösterdiğinde biyopsi de istenebilir. (PSA) Yüksek PSA seviyesinin birkaç nedeni olsa da, yüksek PSA seviyeleri bazen kanserle ilişkilidir. Zaman içindeki PSA eğilimleri doktorunuzu biyopsi talep edebilir.
MRI güdümlü prostat biyopsisi, PSA düzeyi yükselen ancak ultrason rehberliğinde negatif biyopsisi olan hastalarda kullanılabilir. Yükselen PSA nedeniyle yapılan tanı amaçlı prostat MRI'ın ultrasonla kolayca hedeflenemeyen çok küçük bir anormallik gösterdiği durumlarda da kullanılabilir. MRI, daha önce biyopsi yapılan ve prosedürün hassasiyetini ve biyopsinin hassasiyetini geliştirmek isteyen hastalarda da yararlıdır.
Biyopsi sadece kanseri tespit etmekle kalmaz; ayrıca kanserin agresifliği hakkında bilgi sağlar ve tedavi kararlarını yönlendirmeye yardımcı olur.